Rohanó, modern világunkban egyre több igény van arra, hogy a már régen is használt alapanyagokat, élelmiszereket újra vagy egyre többet forgalmazzák. Az egyik ilyen fontos, említésre méltó alapanyag a zabpehely. Előszeretettel készül ma már belőle zabpehelyliszt is. Fontos tudnunk, hogy a zabpehely sokoldalú felhasználásáról híres sportemberek szívesen használják a mindennapjaikban. Alapvető aminosavak találhatóak meg benne és gazdag fehérjében is. Reggel, ébredés után, bátran ki lehet próbálni a zabpehelylisztből készült palacsintát.
Sokkal egészségesebb, mint a klasszikus változata, könnyen elkészíthető és nagyon jó hatással van a gyomorműködésre is. A zabpehelyliszt lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően nem leszünk hamar éhesek. Felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza, akkor még takarmányként termesztették. Ásványi anyagokban nagyon gazdag, sőt, sokan a vérnyomáscsökkentő hatása miatt is használják. A zabpehelyliszt, úgy mint a búzaliszt, használható a mindennapi ételek elkészítéséhez is, süteményekhez, kenyerekhez egyaránt.